Torcik Makowy

2018-02-25
Torcik Makowy
Tort z maku to propozycja dla tych, którzy chcą upiec bezglutenowe ciasto, bez laktozy na specjalną okazję. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że tak często goszczący na naszych stołach wigilijnych mak, oprócz waloru smakowego zawiera liczne walory prozdrowotne. W maku znajdują się duże pokłady wapnia- budulca kości. Jest też bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, witamin A, C, D, E, a także miedzi, manganu, żelaza, fosforu oraz cynku. Oprócz wartości zdrowotnych to wspaniały wypiek z nutką pomarańczy, wanilii i orzechów włoskich. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. W przepisie wykorzystaliśmy olej kokosowy nierafinowany, który jest świetnym zamiennikiem dla popularnych olejów roślinnych stosowanych wypiekach.







Czas przygotowania:
120 min + 35 min pieczenie

1. Ciasto makowe

Składniki:
- mak niebieski 525g
- olej kokosowy nierafinowany 187g
- miód 225g
- orzechy włoskie 225g
- cukier 225g
- jajka (L) 8 szt.
- świeżo starta skórka pomarańczy

1. Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu ok. 20 min. Odcisnąć na sitku, a następnie dwukrotnie zmielić.
2. Oddzielić żółtka od białek. Olej kokosowy utrzeć z miodem. Ciągle ucierając dodać żółtka.
3. Posiekać drobno orzechy włoskie oraz skórkę pomarańczy.
4. Orzechy, skórkę pomarańczy i zmielony mak dodać do utartych jajek.
5. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie całość dodać do masy makowej, delikatnie mieszając łyżką.
6. Masę rozłożyć do trzech tortownic o średnicy 24 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
7. Piec ok. 35 min w 180oC.
8. Odstawić do ostygnięcia.

2. Krem

Składniki:
- jajka (L) 3 szt.
- olej kokosowy nierafinowany 375g
- cukier 300g
- laska wanilii 1 szt.

1. Ubić jajka z cukrem na parze. Zdjąć z ognia gdy masa zacznie gęstnieć, dalej ubijać do przestygnięcia. Olej kokosowy ubić mikserem dodając małe ilości masy jajecznej.
2. Jeden kawałek upieczonego ciasta przełożyć kremem. Czynność powtórzyć z dwoma pozostałymi kawałkami.

Wierzch tortu polaliśmy rozpuszczoną białą czekoladą oraz posypaliśmy makiem, a sam środek udekorowaliśmy karmelizowanymi pomarańczami w celu podkreślenia pomarańczowego aromatu ciasta. Oczywiście, ostateczny wygląd i smak tortu zależy od Ciebie, równie smakowicie prezentuje się wersja z gorzką czekoladą i orzechami włoskimi.







Pokaż więcej wpisów z Luty 2018
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel