Rogale Marcińskie

2018-01-30
Rogale Marcińskie
Rogale Marcińskie to tradycyjny wypiek przyrządzany z okazji dnia św. Marcina 11 listopada. Rogale, to delikatne ciasto półfrancuskie z nadzieniem z białego maku, bali oraz orzechów. Biały mak jest mniej popularny od maku niebieskiego. Jest on bardziej delikatny w smaku i z pewnością trudniej go kupić. Przepis nie należy do najprostszych, trzeba przyznać, że do jego przyrządzenia potrzeba więcej czasu od standardowych rogali z nadzieniem. Mimo to rogale marcińskie są warte wysiłku i poświęconego czasu. Myślę, że tym przepisem zaskoczysz swoich gości oryginalnym, orzechowym, delikatnym smakiem tych wspaniałych rogali nie tylko w listopadzie.








Ciasto półfrancuskie- 12 rogali

Składniki:
- 12 g suchych drożdży
- 1 jajko (L)
- 1 szklanka mleka
- 1 laska wanilii
- 3,5 mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 225 g masła (30 g ciasto, 195 g przekładanie)
- szczypta soli


1. Mąkę rozetrzeć z rozczynem z drożdży, dodać resztę składników.
2. Dodać roztopione masło.
3. Wyrobić ciasto do połączenia składników, żeby pozostało lepiące.
4. Uformować prostokąt, owinąć go folią, wstawić do lodówki na ok 1 godz.
5. Następnie, ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 15 cm.
6. Masło rozsmarować na rozwałkowanym cieście.
7. Złożyć 1/3 ciasta od góry do środka, następnie od dołu do góry na zakładkę.
8. Ciasto rozwałkować na prostokąt 25x 17 cm. Używać niewielkiej ilości mąki do posypania.
9. Czynność wykonać ponownie 3krotnie.
10. Chłodzić 45 min w lodówce, przykryć ciasto żeby nie wyschło.
11. Proces wałkowania i składania powtórzyć 3krotnie- ciasto schładzać po 30 min między wałkowaniem
12. Na koniec ciasto owinąć folią, włożyć do lodówki na noc.

13. Ciasto wyjąć 20 min przed przyrządzaniem rogali

Nadzienie

Składniki:
- 300 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g zblanszowanych migdałów
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 3 biszkopty podłużne, pokruszone

Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania
- posiekane orzechy włoskie


1. Sparzyć mak i orzechy wrzątkiem. Odcedzić po 15 min, odsączyć wodę.
2. Mak zmielić 2 razy w maszynce razem z orzechami.
3. Masę marcepanową rozetrzeć w mikserze wraz z cukrem pudrem.
4. Dodać mielony mak, bakalie, okruszki biszkoptu, skórkę pomarańczową, całość wymieszać
5. Dodać stopniowo śmietanę do uzyskania jednolitej masy.

6. Ciasto na rogale rozwałkować na prostokąt 65x34. Pokroić na 12 trójkątów.
7. Nałożyć nadzienie.
8. Zwijać rogaliki zaczynając od dłuższego boku w kierunku wierzchołka.
9. Wyłożyć na blaszce, pozostawić do wyrośnięcia przez ok 50 min.

10. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
11. Rogale posmarować jajkiem.
12. Piec ok 20-30 min.

Ciepłe rogale polewamy lukrem, posypujemy posiekanymi orzechami.





Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2018
Polecane
Mak białyMak biały
9,29 zł
ŻurawinaŻurawina
15,99 zł
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel