Pieczenie chleba w domu

2018-04-28
Pieczenie chleba w domuChleb wieloziarnisty, pszenny, chleb żytni, czy razowy. Można by długo wymieniać rodzaje chlebów dostępnych na sklepowych półkach kuszących swym aromatem oraz wyglądem. Duża oferta sklepów, powinna w zupełności zaspokoić nasze potrzeby co do spożywanego pieczywa.







Dlaczego warto piec chleb w domu?



Z pewnością wiesz co jesz! Głównie chodzi o jakość pieczywa w sklepach sieciowych i supermarketach. Coraz rzadziej można otrzymać chleb bez spulchniaczy, konserwantów, czy emulgatorów. Naturalny chleb bez tych wszystkich dodatków upiększających potrafi, odpowiednio dużo kosztować i częściej decydujemy się na kupno ładnie wyglądającego pieczywa z masówki, które wcześniej było mrożone z długim terminem przydatności. Coraz częściej zwracamy uwagę również na jego skład. Nie od dzisiaj wiadomo, że wieloziarniste chleby, pełne ziaren to źródło błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. Mąkę pszenną staramy się zastąpić innym rodzajem mąki. Jednak od pewnego czasu, szczególnie na zachodzie pojawił się trend na wypieki bez użycia mąki. Chleb bez mąki, którego bazą są ziarna, różnego rodzaju płatki, suszone owoce oraz orzechy. Chlebek ten ma mocno zbitą konsystencję ale jest niezwykle chrupki i smaczny. Suszone owoce nadają mu miękkości i słodkiego posmaku.

W swojej ofercie Flavor Factory posiadamy mieszanki chlebowe Mix Bread, które można przyrządzić w bardzo prosty sposób bez użycia dodatkowego sprzętu. To czego jedynie potrzebujesz to forma do ciasta, jajka oraz olej, czyli podstawowe składniki, który każdy ma w domu. W naszych produktach nie zastosowaliśmy drożdży w proszku, czy innych spulchniaczy. Wolimy zdrowy chleb pełnoziarnisty, chleb naturalny i smaczny. Coraz częściej poszukiwanym produktem przez konsumentów jest chleb bezglutenowy. W supermarketach pojawiają się chleby bez glutenu ale za taki artykuł spożywczy trzeba sporo zapłacić. Dlatego też postanowiliśmy, że nasze mieszanki chlebowe będą wolne od glutenu.

                                                          

Pieczywo domowej roboty jest nie tylko zdrowsze ale i smaczniejsze. Poza tym chleb po upieczeniu jest o wiele dłużej świeży niż kupny! Jest to dość ciekawe zwracając uwagę na brak konserwantów. Pieczenie chleba jest też bardzo wygodne, bo spokojnie przez czas ponad tygodnia możemy rano zjeść śniadanie z chrupiącym chlebem bez wyjścia rano na zakupy. Kiedy piecze się chleb, w domu panuje prawdziwa, rodzinna atmosfera. Wydaje mi się, że wiąże się to z genezą chleba, który od wieków króluje na Polskich stołach, będąc najczęściej spożywanym jedzeniem podczas śniadań, kolacji, a czasem nawet jako dodatek do obiadu. Jeśli ktoś uwielbiał kanapki, które zabierał do szkoły, czy też pracy, a dowiaduje się, że ma uczulenie na gluten z pewnością na początku może poczuć się zagubiony. Na Twoje pytanie: „ Czy pieczenia chleba w domu się opłaca?” odpowiadam, z pewnością tak! Można w ten sposób stworzyć rodzinną tradycję, a spędzony czas z rodziną, dla której chcemy zdrowo gotować i smacznie piec, jest najcenniejszy.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 1993 roku statystyczny Polak zjadł 96,7 kg pieczywa w ciągu roku, natomiast w 2016 rok to już niewiele ponad 50 kg. Sprawdziliśmy ceny w pobliskiej piekarni, w której mały chleb razowy kosztuje od  3 do 5 zł. Oczywiście cena za większy bochenek będzie adekwatnie wyższa.

Osoby, które odrzuciły chleb ze względu na jego właściwości tuczące bez obawy mogą sięgnąć po chleb z pełnoziarnistej mieszanki chlebowej. Pamiętajmy, że podstawą zdrowia naszego organizmu są zdrowe jelita i odpowiednia ich praca. Przy prawidłowym funkcjonowaniu tego układu łatwiej będzie utrzymać odpowiednią wagę, poprawić wchłanianie witamin i innych mikro-makroelementów, które sprawiają, że cieszymy się zdrowiem i energią. 

Żeby nie było nudno i monotonnie, stworzyliśmy pięć różnych smaków mieszanek chlebowych. Każdy wyjątkowy w smaku i w składzie. Najbardziej nietypowy w smaku oraz w kolorze jest zielony chleb z dodatkiem młodego jęczmienia, który znany jest ze swoich szerokich prozdrowotnych właściwości. Uprawiasz sport? Dla osób aktywnych fizycznie mamy chleb z białkiem z grochu, które za sprawą swojej konsystencji zastąpi mąkę. Jak widzisz nie są to sztampowe produkty ale propozycje wydające się godne wypróbowania. Jeśli masz jakieś wątpliwości co do jakości chleba lub potrzebujesz wskazówek co do jego wypieku, śmiało, możesz zadać nam pytanie! Czekamy na Wasze komentarze i opinie co do wypieków oraz ciekawe przepisy, które sami przyrządzacie w domu.







Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel