Domowa granola na dobry początek dnia

2018-02-11
Domowa granola na dobry początek dnia
Przygotowanie własnej granoli w domu pozwoli na pełną kontrolę nad użytymi składnikami, sami wybieracie, które składniki mają się w niej znaleźć, jakiej będą jakości i jak bardzo dosłodzona ma być nasza granola. Kiedyś nie raz kupowaliśmy gotową granolę w sklepie i praktycznie każda z nich była dla nas zbyt słodka. Poza tym skąd pewność czy wszystkie składniki są naturalne, bez ulepszaczy i bez dodatku konserwantów? Z tego powodu najlepszym wyjściem jest przyrządzenie granoli w swojej własnej kuchni. Z pewnością będzie najsmaczniejsza i najzdrowsza! Poniżej znajduje się przepis na naszą ulubioną granolę, którą pieczemy jeśli chcemy skosztować czegoś chrupiącego, słodkiego i zdrowego. Granolę często jemy z mlekiem kokosowym lub migdałowym ale równie świetnie sprawdza się dodana do jogurtu. Absolutnym hitem jest dodanie do granoli liofilizowanych owoców. Naszym ulubionym połączeniem jest jagoda, borówka, malina i truskawka. Dodane liofilizowane owoce oprócz swoich walorów smakowych i zdrowotnych sprawia, że w bardzo szybki sposób powstanie pięknie wyglądający deser, czy śniadanie.


Przepis na domową granolę

Składniki: 
- płatki owsiane bezglutenowe 2 szkl.
- orzechy włoskie 1/2 szkl.
- orzechy laskowe 1/2 szkl.
- żurawina suszona 1/2 szkl.
- miód 1/2 szkl.
- śliwki suszone 1/2 szkl.
- morele suszone 1/2 szkl.
- słonecznik łuskany 1/4 szkl.
- pestki dyni 1/4 szkl.
- cynamon 1/4 łyżeczki

Czas przygotowania: 
15 min + 50 min pieczenie i studzenie 

Przepis na duży słoik granoli:
1. Piekarnik rozgrzać do 175°C 
2. Pestki, orzechy oraz płatki owsiane wsypać do miski, następnie dodać miód. Delikatnie mieszać do momentu otrzymania jednolicie sklejonej masy. 3. Całość przekładamy na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie rozkładając. Na koniec posypujemy cynamonem.Czas pieczenia 20-30 min.
W tym czasie zaleca się 2 razy zamieszać zawartość blachy. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika, poczekać do ostygnięcia, a następnie pokruszyć na mniejsze kawałki. Naszą domową granolę najlepiej prezentuje się w szklanym słoiku.



Pokaż więcej wpisów z Luty 2018
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel